Residens uke 13 & 14 / 2024

Venla Niitemaa og Laura Wiklund er begge del av det finske dansekollektivet Tarinoita Utopiasta. Denne uka er de sammen i residens ved DansiT / Svartlamon og skal utforske ikke-binære kjønnsuttrykk, queerjazz og popstjernestatus med en vindmaskin.

Navnet Tarinoita Utopiasta kan oversettes både til historier fra en utopi eller historier om en utopi. Med utgangspunkt i ideen om en utopi, hengir kollektivet seg til skeive drømmelandskap. De forsker på det personlige ved queerness og å bruke dette personlige som grunnlag for å koble seg til andre. Queerness uttrykkes individuelt av alle, og for Niitemaa og Wiklund er det viktig å la forskningen romme ulikhetene.

Som to ikke-binære artister ønsker de å utfordre forestillingene om at kjønn «bør være» enten feminint eller maskulint. Hvilket materiale ligger i rommet mellom det maskuline og feminine, og hvordan kan man strekke og leke med dette rommet? Kan de, ved å leke med forventningene til kjønn, forvirre det binære kjønn?

Niitemaa og Wiklund inviterer til en åpen work in progress-visning torsdag 4. april klokka 10:30 på DansiT / Svartlamon. Gjerne gi beskjed til kreativ produsent Betty på epost betty@dansit.no eller telefon 92435225 hvis du kommer.

Om kunstnerne

Venla Niitemaa er dansekunstner fra Finland, og flyttet til Trondheim som 15-åring. Venla er utdannet ved London Contemporary Dance School og ved KHiO (uteksaminert i 2021). Har jobbet både som utøver og medskaper med Therese Slob, Maryam Bagheri Nessami og Haugen Produksjoner. Utviklet sitt eget arbeid i samarbeid med det finske dansekollektivet “Tarinoita Utopiasta”, hvor de jobber med skeive utopier og drømmelandskaper.

Venla jobber også med interdisiplinære tema i ulike samarbeidsprosjekter. Her ligger fokuset på kroppen i relasjon med andre materialer. Hvordan kan ulike materialer som tekst, video eller keramikk bidra til å gi andre muligheter for bevegelse. Venlas praksis fokuserer også fra et skeivt og feministisk perspektiv, og hva dette betyr i ulike situasjoner. Interessen ligger i de mellommenneskelige relasjonene, samt muligheten dans har for å skape møtepunkter mellom ulike mennesker. 

Laura Wiklund er utøvende kunstner og koreograf fra Helsingfors, Finland. De har studert dansepedagogikk ved TUAS Arts Academy og gjorde sin Erasmus+ -utveksling ved Falmouth University for å studere dans og koreografi.

I sitt kunstneriske arbeid er de interessert i skeive temaer, myke rom og populærkultur. Visualitet og nytelse er vanligvis i sentrum av arbeidet deres. Laura har også bakgrunn fra teater som skuespiller, regissør og koreograf.