Forestillinger Fullt program
Pris
Betal det du kan 75kr – 250kr
Sted
Rosendal Teater - Sal 1
Lengde
45 min
onsdag 6. september 2023 - kl.20:30 Billetter
torsdag 7. september 2023 - kl.20:30 Billetter

Det femte og nyeste verket i den kritikerroste forestillingsserien Butch Tribute – en hyllest til skeiv, kvinnelig maskulinitet!

Forestillingsserien Butch Tribute er et kunstnerisk og politisk arbeid som utforsker hva en butch er og kan være, av og med dansekunstnerne Marte Reithaug Sterud og Ann-Christin Kongsness. Termen butch brukes om maskuline kvinner i det skeive miljøet – en gruppe som ofte blir marginalisert eller usynliggjort. Sterud/Kongsness tar med dette prosjektet for seg av ulike framstillinger av skeiv, kvinnelig maskulinitet for å bidra til å mangfoldiggjøre representasjonen av butcher.

A Butch is a Butch is a Butch is a Butch fokuserer på språkets rolle i identitetsskaping, i spennet mellom det personlige og det politiske. Tittelen refererer til forfatter Gertrude Steins berømte frase “Rose is a rose is a rose is a rose” fra diktet Sacred Emily fra 1913. Som koreografer utvikler Sterud/Kongsness sceneteksten parallelt med utøvelsen av den. Teksten beveger seg mellom det abstrakte og eksplisitte og er en vev av skeive og lesbiske referanser. De tar for seg skeiv, kvinnelig maskulinitet i alle dens skikkelser opp gjennom historien og fram til i dag, og viser sammenhenger mellom skeiv og feministisk kamp. Med et originalkomponert lydspor av Kari-Helene Blystad og Ragnhild Nelvik Bruseth i ryggen, beveger Sterud/Kongsness seg fra det rytmiske til det flytende, både i språket og i kroppen. De er både laidback og skarpe idet de gir butchen en stemme.

Billetter onsdag 06.09 kl. 20:30 Billetter torsdag 07.09 kl. 20:30

Etter forestillingen på onsdag blir det en kunstnersamtale ledet av Tonje Moser, hun har tidligere snakket med kunstnerne om forestillingsserien Butch Tribute i podkasten QiA – Skeiv i Agder, du kan høre podcasten her.

Om kunstnerne

Marte Reithaug Sterud og Ann-Christin Kongsness møtes gjennom sin personlige og teoretiske interesse for forholdet mellom dans og kropp, kjønn og performativitet. I juni 2018 arrangerte de Skeiv dansekunst – en samtalerekke (www.skeivdansekunst.no) under Oslo Pride. Her bidro seksten dansekunstnere som aktivt tar stilling til spørsmål rundt kjønnsuttrykk og seksualitet. Forestillingsserien Butch Tribute hadde premiere ved Teater Innlandet under MOVE Dansefestival høsten 2021, denne visningen bestod av tre ulike forestillinger; Flørt, Roser og en tidligere versjon av Flanelldrøm. Her tok Sterud/Kongsness et oppgjør med feminine idealer innenfor danseteknikker og ga seg selv et nytt fysisk utgangspunkt basert på maskuline kvaliteter som tilbakeholdenhet og underdrivelse, tyngde og eksplosivitet. I 2022 skapte Sterud/Kongsness en galleriversjon av Flanelldrøm; denne ble utviklet som en del av SIB Dance Lab og hadde premiere på Kunstbanken i Hamar i 2022. (www.butchtribute.com)

Medvirkende

Dans, koreografi, tekst: Ann-Christin Kongsness, Marte Reithaug Sterud

Musikk: Kari-Helene Blystad, Ragnhild Nelvik Bruseth

Lysdesign: Markus Tarasenko Fadum

Kostymedesign: Sylvia Denais

Grafisk design: Ylva Greni Gulbrandsen

Kunstnerisk veiledning: Hanne Frostad Håkonsen, Desiree Bøgh Vaksdal 

Foto: Ingeborg Bjerke Styve

Video: Maja Hannisdal

Produsent: Maria Lothe

Co-produksjon: Dramatikkens Hus, Kunsthuset Wrap, Cornerstone, RAS og DansiT

Støttet av Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, Fritt Ord