Residens uke 20 / 2024

I residens uke 20 har vi tverrfaglig dansekunstner Valentina Martínez med sitt prosjekt Synthesis. Synthesis er en koreografisk utforskning som gransker kompleksiteten ved kulturell assimilering, og er et verk med Martínez selv og Yordano Bulgar som utøvere. Prosjektet fokuserer på de varierte måtene individer tilpasser seg og navigerer gjennom ukjente kulturelle landskap. Inspirert av dynamikken i moderne latin jazz, utforsker duetten hvordan et individs kulturelle identitet både kan forenkles og transformeres gjennom prosessen med kulturell syntese og assimilering.

Begrepet ‘syntese’ brukes her for å illustrere assimileringens natur av reduksjon og forenkling, mens ‘assimilering’ beskriver prosessen som en absorpsjon – en kroppslig erfaring av å smelte sammen med ny kultur.

Foto: Dan Skjæveland

Synthesis er planlagt for premiere under Oslo Jazzdansfestival 2024, hvor duetten vil bidra til festivalens mål om å fremme innovative og mangfoldige uttrykk innen jazzdans. Dette verket lover ikke bare en visuell feiring av dansens form, men også en dypere refleksjon over personlig og kulturell konvergens.

Medvirkende

Konsept og Koreografi: Valentina Martínez Mariscal, Yordano Bulgar
Utøvere: Valentina Martínez Mariscal, Yordano Bulgar

Om kunstnerne

Valentina Martínez (MX/NO) er en tverrfaglig dansekunstner. Som utøver, har hun erfaring med å opptre i en rekke samtidsdansproduksjoner, som bl.a. Andy de Groats Danse des éventails på nasjonale dansesenteret (Centre National de la Danse) i Paris og Linda Mila’s koreografi av Opera Faust i Olavshallen, Impossible actions, ALDA, Basic Stich og Weather Forecast. Hun har også viset egne verk, CROSSINGS og Welcoming acts på ulike festivaler. Martinez er interessert i jazzdansens historiske utviklingen og utforsker i arbeidet hennes jordete bevegelser, rytme, uttrykk og latinske kryssinger av afrocubansk, jazz og samtidsdans. Valentina har en dobbel praksis som dansekunstner og som forsker innen relasjonell kunst og mikropolitisk urban praksis som en form for kunstnerisk aktivisme. Hun er medlem av Tenthaus, et tverrfaglig, tverrkulturell og sosialt engasjert kunstnerkollektiv basert i Oslo.

Yordano Bulgar (CU/NO) er medvirkende koreograf og danser på Synthesis. Bulgar er en streetdancer fra Havanna med base i Oslo som kom på andreplass i det cubanske «So you think you can dance», der han kun konkurrerte med profesjonelle dansere. Han ble selvsagt umiddelbart etter TV- programmet plukket opp av Cubas mest prestisjefylte dansekompani, Lizt Alfonso, der han har fått profesjonell opplæring før han flyttet til Norge i 2019. Yordano er en helt unik og naturlig talentfull danser. Han underviser salsa i Oslo og utøver Norge.

Både Martínez Mariscal og Bulgar har lang erfaring med latinske rytmer og er profesjonelle utøvere i latin jazz og latinamerikanske sjangre. Deres kunstneriske reise og ferdigheter tilfører unik dybde til Synthesis, og bidrar til å berike dialogen om kulturell assimilasjon gjennom bevegelse og rytmisk uttrykk.