
DansiT har gjennom hele sin historie hatt et særlig fokus på å tøye, bøye og utfordre ideer om hva dans kan være , og hvem som kan være dansere, koreografer og pedagoger. Vi mener dans er et språk alle kan uttrykke, oppleve og erfare på ulike måter, og at kropp og rom i kreativ bevegelse og kunst er av stor betydning for menneskers liv. Vi ønsker at flest mulig skal få nærhet og tilgang til dans og koreografisk arbeid, og fokus på mangfold og tilgjengelighet er derfor en sentral del av vår virksomhet.
Hvorfor fokus på tilgjengelighet?
Å jobbe aktivt med tilgjengelighet handler for oss både om et kunstsyn, verdigrunnlag og samfunnsansvar. Vi er alle likeverdige, uavhengig av kjønn, alder, bakgrunn eller funksjonsnedsettelse, og for at kunsten skal være interessant, sterk og relevant, må den utvikles og påvirkes av et mangfold av mennesker, med ulike kropper, erfaringer, ideer og historier.
Likeverd forutsetter likestilling gjennom tilgjengelighet og tilrettelegging ved behov. Vi anerkjenner og har en bevissthet rundt at menneskene vi samarbeider med har forskjellige kroppslige, kognitive, sensoriske og psykososiale tilstander, både synlige og usynlige. Dette gjenspeiler seg i hvordan vi arbeider internt i organisasjonen, med egne dansekompanier, eksternt i samarbeid med kunstnere og andre samarbeidspartnere, og ikke minst hvordan vi jobber fra et publikumsperspektiv.
DansiT tilrettelegger for et mangfoldig publikum. De siste årene har vi introdusert flere faste tilgjengelighetstiltak som retter seg spesielt mot mennesker med ulike funksjonsnedsettelser. Sensorisk vennlige forestillinger, avslappa forestillinger, tegnspråktolkning, undertekster, bildebeskrivelser, berøringsvisning og synstolkning er nå etablert som faste tilbud i programmet.
Med unntak av bildebeskrivelser, har alle tiltakene et eget ikon i vårt nettsideprogram slik at det skal være lettere for publikum å holde oversikt over de ulike tilbudene.
Sensorisk vennlig forestilling
Felles for sensorisk vennlige forestillinger er at lys, lyd og andre sterke sanseuttrykk er dempet. Ofte kan man som publikummer bevege seg mer fritt i rommet, og alternative publikumsplasser som for eksempel puter, saccosekker eller lignende er gjerne tilgjengelig.
Avslappa forestilling
Legger til rette for publikum som opplever de typiske etikettene ved det å være publikum på en forestilling som overveldende og ubehagelig. En slik tilrettelegging betyr at spillestedet og utøverne tar en avslappet holdning til bevegelse og lyder som kommer fra publikum, publikum kan bevege seg inn og ut av forestilling etter eget behov, og forsentkommere er tillatt. Alternative publikumsplasser som for eksempel puter, saccosekker eller lignende er gjerne tilgjengelig.
Tegnspråktolkning
En tegnspråktolk gjengir det som ellers fås gjennom hørselssansen. Det kan variere i hvor stor grad forestillingen eller aktiviteten tegnspråktolkes – om det gjelder all tale, sangtekst og musikk eller kun enkelte deler. Vi presenterer i all hovedsak norsk tegnspråk.
Undertekster
Undertekster er tekster som vises synkronisert til det som blir formidlet verbalt i visningen. Teksting brukes for å støtte døve, hørselshemmede og andre i å følge dialog og lydbilde i enkelte forestillinger. Teksting brukes også for å språkoversette.
Bildebeskrivelser
En bildebeskrivelse skal beskrive bildets motiv.
Berøringsvisning
En berøringsvisning – også kalt “touch tour” – er en guida opplevelse for publikum med synsnedsettelser eller som av ulike grunner har behov for en mer forutsigbar tilnærming til forestillingsrommet.
Berøringsvisningen finner som regel sted i forestillingsrommet i forkant av den aktuelle forestillingen, der scenografi, kostyme eller andre sentrale elementer presenteres på en taktil og beskrivende måte. Varighet er vanligvis rundt 30 minutter.
En berøringsvisning arrangeres gjerne i kombinasjon med at forestillinga synstolkes, men enkelte forestillinger er også aktuelle for kun en av delene.
Synstolkning
Synstolkning er en beskrivelse av den visuelle informasjonen som ellers fås gjennom synssansen. Synstolkens oppgave å beskrive forestillingens visuelle uttrykk slik at publikum med helt eller delvis nedsatt synsfunksjon selv kan tolke en mer fasettert kunstopplevelse.
Ekstra tilrettelegging
Ekstra tilrettelegging betyr at vi har gjort tilpasninger som ikke helt passer inn i kategoriene over. Les i hvert enkelt arrangement hvilken tilrettelegging som gjøres og hvilke målgrupper arrangementet er rettet mot.
Hvordan kan man som publikummer med nedsatt synsfunksjon oppleve dans som kunstform via muntlig beskrivelse eller historiefortelling?
Med tilskudd fra Balansepotten startet vi høsten 2023 satsningsprosjektet “Tilgjengelig Gjøring”. Prosjektet handler om å videreutvikle hvordan dansekunst kan formidles til og oppleves av publikum med helt eller delvis nedsatt syn.
Prosjektet ledes av DansiTs tilgangskoordinator Betty Nilsen med veiledning fra sertifisert synstolk Audun Nyhus. Prosjektet engasjerer en ekstern arbeidsgruppe som består av personer både med og uten nedsatt synsfunksjon, samt ulik kompetanse, bakgrunn og innfallsvinkel på området. Sammen evaluerer og videreutvikler de tiltakene DansiT gjør av synstolkning, berøringsvisning og bildebeskrivelser. Våren 2025 samarbeider de om utvikling og gjennomføring av to egenskrevne synstolkningsmanus.
Vårt arbeid med tilgjengelighet og tilrettelegging er stadig under utvikling og forbedring. Vi setter derfor stor pris på din tilbakemelding om arbeidet vi gjør. Ta kontakt med tilgangskoordinator Betty Nilsen på epost: betty@dansit.no eller telefon: 92 43 52 25 for tilbakemeldinger eller spørsmål.
Les mer om DansiT og våre styrende retningslinjer her.