Velkommen til gratis studiovisning av «Walls» av Ronald Belaza
Ronald Belaza har vært på en to ukers residens ved DansiT med prosjektet «Walls» – en ungdomsforestilling som omhandler kontrasten mellom det skeive og heteronormative samfunnet i nåtiden, som kan speile ulike kulturer i Norge. Med «Walls» ønsker Belaza å undersøke hvordan man kan uttrykke vegger gjennom dansestilen waacking – bokstavelig, personlig eller i samfunnet, med en skeiv stemme og uttrykk, mellom indre og ytre bevegelser, enten på avstand eller intimt mellom to dansere.
Jeg har hatt ideen om vegger i flere år i løpet av mitt kunstneriske virke og personlige liv. Veggene har for meg personlig stått som et symbol og en refleksjon på mine opplevelser som en homofil mann med filippinsk etnisitet som ikke alltid har følt tilhørighet i jobbsammenheng, familiekultur og sosialt med mennesker. Jeg som aktiv danser og pedagog har i lang tid ønsket å utfordre meg selv mer som koreograf og videreutvikle mitt kunstnerskap ved å lage en større produksjon som fremhever det skeive uttrykket.
Fredag 9. desember mellom kl 13:00-15:00 inviterer vi til visning av «Walls» i dansesalen på DansiT / Svartlamon. Målgruppa er barn fra 12 år og oppover, men voksne er også hjertelig velkommen. Visningen er tredelt og består av en innføring i waacking, forestilling og ettersnakk.
Interessert i å delta? Meld deg på til ingeborg@dansit.no
Koreograf og danser – Ronald Belaza
Danser – Ida Louise Sundby
Filmfotograf – Marco Villabrille
Komponist – Nikolai Nypan
Kostymedesigner – Sandy Torres
Ronald Belaza: Gikk ut fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2010 med en Bachelor i jazzdans og har studert teaterteknikk ved William Esper studio i New York. Etter utdanning har han jobbet som danser for flere artister som for eks. Carola, Loreen og Madcon. Tidligere fjernsynsproduksjoner hvor han har danset er bl.a Melodi Grand Prix, Stjernekamp og Skal Vi Danse. Ronald har arbeidet som danser på scenen både i Norge og internasjonalt.
Ronald medvirket i fjor i Jesus Christ Superstar på Trøndelag Teater og i West Side Story på Chateau Neuf i Oslo. Høst 2022 er han tilbake på Trøndelag Teater i familieforestillingen Havfruen.
Da Ronald oppdaget dansesjangeren waacking ble han lidenskapelig opptatt av stilen – en stil som føltes naturlig i hans bevegelsesspråk og som han kan relatere til som danser, skuespiller og med tilhørighet fra LHBT+- miljøet. Ronald hadde allerede bakgrunn fra streetdansen, som han hadde danset siden 14-årsalderen. Det var derimot i waacking-miljøet hvor Ronald følte at det var rom for å kunne uttrykke seg fritt og ærlig. Waackingens aksept for de som vanligvis sliter med å finne tilhørighet i andre samfunnslag og dens feiring av mangfold, ga han en styrke og trygghet i seg selv som danser.
Ronald er en av danserne i Norge med lengst fartstid innen waacking og har holdt på siden 2009.
Nå ønsker han å ta det til et nytt nivå og løfte dansestilen kunstnerisk på likt nivå med andre stiler som samtidsdans, jazz og hiphop osv. Ronald anser waacking til å være visuelt interessant i et scenisk format og et frisk pust til scenekunsten, både når det gjelder det dansetekniske og formidling. Dessuten vil stilen bidra til et større mangfold som et skeivt kunstuttrykk.
Marco Villabrille: Filmfotografen Marco Villabrille skal dokumentere resultatet av forestillingen gjennom en kunstfilm med vegger i tidens digitale ånd. Villabrille har vært aktiv skeiv filmfotograf i en årrekke og jobbet med andre skeive kunstnere, og var en del av forprosjektet «Walls» tidligere i år.
Nikolai Nypan: Musikken blir komponert og produsert av Nikolai Nypan, tidligere utøvende danser i streetdans-miljøet.
Sandy Torres: Sandy Torres er klesdesigner og lager kostymene til forestillinga. Kostymene skal symbolisere kontrastene mellom danserne samtidig som de har elementer av waacking med farger og glitter.