5. april 2019 - kl.20:30 1 time Gratis Sted: Lobbyen, Verkstedhallen Fullt program Kurs og samtaler Multiplié dansefestival

Panelsamtale: Makt og maktmisbruk i dansefeltet
Ilse Ghekiere, Tone Pernille Østern og Venke Sortland vil i denne samtalen diskutere relasjoner mellom det etiske og estetiskemed fokus på danseutdannelse. Den revolusjonære #metoobevegelsen og oppropet #nårdansenstopper rammet danseutdannelser spesielt hardt i Norge, med mange beretninger om maktmisbruk og seksuell trakassering. Vi kan forholde oss til dette som enkeltsaker eller argumentere for at det innenfor danseutdannelser eksisterer tradisjoner og maktstrukturer som ikke hindrer maktmisbruk fra å skje. Danseutdannelsen former fremtidens dansefelt og om #metoo skal skape varig endring må både studenter, dansekunstnere i feltet og pedagoger diskuterer maktspørsmål, tradisjoner og historier innen dansekunsten på nytt. Samtalen vil foregå på engelsk og modereres av Solveig Styve Holte.

Magasinlansering: KOREOGRAFI
Denne samtalen arrangeres i tilknytning til Trondheimslanseringen av den andre utgaven av antologien KOREOGRAFI. Antologien består av elleve nyskrevne tekster av kunstnere virksomme i feltet for dans og koreografi i Norden. Redaksjonen består av de norske dansekunstnerne Solveig Styve Holte, Ann-Christin Kongsness og Venke Marie Sortland: Vi ønsker å på nytt bygge og utvide en rik og kompleks forståelse av begrepet koreografi. Vi tilnærmer oss koreografi som et eget kunnskapsfelt, og forsøker å strekke oss ut mot, samt bidra til å skape et større nordisk fagfellesskap. Ambisjonen vår er å ta vare på et refleksjonsrom som vi opplever er truet, nemlig tenkning fra og rundt kunstnerisk arbeid.

Bidragsyterne i denne utgaven av KOREOGRAFI er Ellen Söderhult, DANSEatelier, Marie Bergby Handeland, Tone Pernille Østern, Galerie, Jana Unmüssig, Ann-Christin Kongsness, Brynjar Bandlien, Satu Herrala, Alexander Roberts, Ilse Ghekiere, Elina Pirinen og Venke Marie Sortland.

Gratis inngang!

Deltagere

Tone Pernille Østern , doktorgrad i dansekunst fra Theatre Academy/UniArts Helsinki, er dansekunstner og professor i kunstfagdidaktikk med fokus på dans ved NTNU Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Hun er aktiv som kunstner/forsker/lærer, med spesiell interesse for sosialt engasjert (danse)kunst, dans i dialog med samtiden, kroppslig læring, estetisk tilnærming til læring, koreografiske prosesser, kvalitativ og post-kvalitativ forskningsmetodologi, samt veiledning. Hun er leder av masterstudiet i kunstfagdidaktikk og veileder master-og ph.d.-studenter i inn og utland.

Ilse Ghekiere er danser, forsker og skriver. Hun studerte dans ved konservatoriet i Antwerpen, og har en mastergrad i kunsthistorie fra Universitetet i Brussel. Som danser har hun blant annet arbeidet med Michèle Anne De Mey, Mette Ingvartsen, Jan Martens, Pavle Heidler og Stina Nyberg. Fra 2016 la hun om sin praksis for å kunne vektlegge forholdet mellom litteratur, kroppspolitikk og kjønnsrollehistorie, og på kunstnerens rollesom aktivist. Hun bor og arbeider i Oslo og Brussel.

Venke Marie Sortland er skapende og utøvende dansekunstner med base i Oslo. Hun har sin kunstneriske utdannelse fra Skolen for Samtidsdans, og har studert pedagogikk og estetikk ved UIO. Venke har vært utøver for koreografer som Ingri Fiksdal og Jana Umüssig. Hun har også gjort flere egne prosjekter i samarbeid med dansekunstner Pernille Holden, og med Landing -en produksjonsenhet for situasjons-og målgruppespesifikk dansekunst. Venke underviser på Høyskolen for Dansekunst, og skriver regelmessig for blant annet scenekunst.no og periskop.no.

Samtalen foregår på engelsk og modereres av Solveig Styve Holte