Samtale: Hatefulle ytringer, rasisme og kvinnehat i kunstfeltet

Fullt program Kurs og samtaler Multiplié dansefestival
Pris
Gratis
Sted
Cinemateket
Lengde
1,5 time
onsdag 3. april 2019 - kl.14:30

Hatefulle ytringer har blitt et voksende tema for diskusjon på en global skala, særlig i tråd med at fremskritt på internettet endrer våre kommunikasjonsmåter på mange nivåer. Hatefulle ytringer kan defineres som enhver form for uttrykk som har kapasitet til å øke hat mot en person eller et folk på bakgrunn av en karakteristikk de deler, eller en gruppe de tilhører. Hatefulle ytringer er farlige, både fordi ytringene er skadelige i seg selv, og fordi de kan føre til ytterlige, mer alvorlige menneskerettighetsbrudd, inkludert fysisk vold.

Mia Habib er en kvinnelig, norsk koreograf som ble angrepet med hatefulle ytringer, rasisme og aggresjon da hun nylig mottok langsiktig finansiering for sitt arbeid fra Kulturrådet. I debatten som fulgte etterlyste Habib mer tydelig støtte fra ledende institusjoner, og stilte spørsmål til hva det egentlig betyr for kunstinstitusjoner å støtte og kuratere samtidskunst i dag.

I denne samtalen vil representanter fra kunstinstitusjoner, utdanningsinstitusjoner og kunstfeltet videreføre denne diskusjonen når vi spør:

– Hvilket ansvar har kunst- og utdanningsinstitusjoner i å støtte og kuratere samtidskunst og kunstnere i dag? Hva kan gjøres annerledes for å bedre forvalte dette ansvaret?

– Hvor farlig er hatefulle ytringer, rasisme og aggresjon mot kvinner på kunstfeltet, og hvordan kan feltet, kunstnere og institusjoner skape sterke mot-narrativ?

Samtalen er arrangert  av NTNU Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Multiplié dansfestival og holdes på Cinemateket.

 

Med: Mia Habib (Oslobasert dansekunstner), Tuula Jäskeläinen (doktorgradskandidat i musikkutdanning ved UniArts Helsinki, spesialisert på opplæring i menneskerettigheter), Sunniva Hovde (lektor i kunstutdanning ved institutt for lærerutdanning, NTNU), Suzanne Bjørneboe (dekan for avdeling Dans på KHiO og styreleder ved Black Box teater og Danseinformasjonen), Per Ananiassen (teatersjef ved Teaterhuset Avant Garden)