Fullt program Kurs og samtaler Utvidet program
Pris
200 kr
Sted
Nationaltheatret
Lengde
2,5 timer
torsdag 13. juni 2024 - kl.13:00 Påmelding

Norsk scenekunst har gjennom de siste 15 årene vist et stort engasjement for å løfte mangfoldsperspektivet på norske scener. Satsningen har resultert i utvidede kunstneriske perspektiver, at nye historier fortelles, og gitt opphav til et større kreativt mangfold som i dag anses som en naturlig del av den norske scenen.

Samtidig vet vi at scenekunstnere med funksjonsnedsettelse i dag er sterkt underrepresentert i norsk arbeidsliv, ifølge rapporten Tilgjengelige kunstnerskap? fra 2023. Hvilke utfordringer ligger til grunn for manglende inkludering og likestilling for kunstnergruppen, hvilke tiltak må gjennomføres for å oppnå større representativitet på norske scener, og hvordan tilrettelegge for og gjennomføre disse?

Med åpent sinn dykker seminaret ned i tematikkens ulike utfordringer og perspektiver, med mål om økt forståelse for og kunnskap om hvordan vi i fellesskap kan styrke økt funksjonsmangfold og anti-diskriminering i norsk scenekunst og arbeidsliv.

Seminaret vil foregå på Nationaltheatret (Publikumsrestauranten)

Seminaret blir tegnspråktolket

Påmelding
Strømmes via Facebook

PROGRAM

13.00: Velkommen ved konferansier Stine Nilsen

13.10: Tilstandsrapport 2024: Tone Pernille Østern, Elen Øyen, Terje Olsen. En innføring i funn og foreslåtte tiltak fra Kulturdirektoratets rapport Tilgjengelige kunstnerskap? Et kunnskapsprosjekt om kunstnere med funksjonsnedsettelser i Norge.

13.30: Kunstsyn, kvalitetsforståelser, profesjonalitetsforståelser, og kunstnerisk frihet for hvem? Hvordan kan et likestillende verdisyn omsettes i praksis på et kunstfelt med sterke normer og tradisjoner, og hvordan utfordrer det arbeids- og oppdragsgivere i norsk scenekunst?Ved Tone Pernille Østern.

14.15: Pause: 15 min.

14.30 – 15.30: Statens tilretteleggelse for inkludering og likestilling av scenekunstnere med funksjonsnedsettelse i norsk arbeidsliv. På hvilken måte vil det politiske Norge, samt norsk arbeids og helsesektor tilrettelegge for ansettelser av personer med funksjonsnedsettelse i kultursektoren i lys av norsk lovverk og FN konvensjonen om rettigheter for mennesker med funksjonsnedsettelser/CRPD?

Moderator:

  • Stine Nilsen – Kunstnerisk leder og festivaldirektør i CODA Oslo International Dance Festival.

Videoinnlegg:

Panel:

  • Arbeids- og velferdsdirektoratet ved Jan Erik Grundtjernlien
  • Avdelingsdirektør i virkemiddelseksjonen
  • Kulturdirektoratet ved Torbjørn Urfjell – direktør for samfunn og arena
  • Kilden teater ved Valborg Frøysnes – teatersjef
  • Mfl.

15.30: Takk for i dag

Seminaret er et samarbeid mellom Norsk Teater og Orkesterforening, CODA Oslo International Dance Festival, DansiT Koreografisk senter, og Skuespiller- og danseralliansen.