Pris
Påmelding
Sted
Cinemateket, Olavshallen
Lengde
2 dager

Arrangementet er for kunstnere og arrangører.
Påmelding gjør du HER og fristen er torsdag 20. mars.

torsdag 27. mars 2025 - kl.09:00 Påmelding
fredag 28. mars 2025 - kl.10:00 Påmelding

Dansenett Norge og DansiT koreografisk senter inviterer til fagseminar 27. – 28. mars 2025, under Multiplié dansefestival 2025 og inviterer både kunstnere og arrangører til å delta.

Fagseminaret og workshopen foregår parallelt og du må velge hva du ønsker å være med på torsdag.

Fagseminaret vil ha fokus på formidling, kommunikasjon, inkludering og tilgjengeliggjøring.

Mer info på Dansenett Norge sine sider

Dag 1: Torsdag 27. mars

09:00 – 15:00: Verksted: Å skape immersive forestillinger og kunstneriske opplevelser for barn med ulike utviklingsprofiler
Verksted for dansekunstnere som handler om å skape inkluderende forestillinger og kunstneriske opplevelser for barn med ulike utviklingsprofiler med Dalija Acin Thelander.
Sted: DansiT / Svartlamoen
Les mer og meld deg på til verkstedet HER
Merk at det er begrenset antall plasser!


11:00 – 12:00: Lunsj og mingling

12:00 – 14:30: FORMIDLING AV DANSEKUNST – et foredrag av Jonas Øren
Hva gjør vi for å skape interesse for publikum – igjen og igjen?

Formidlingskonsulent ved Dansenett Norge og Dansens Hus, Jonas Øren, presenterer arbeidet med tilleggsaktiviteter og kontekstualisering av forestillinger i Dansenett Norge.

Foredraget introduserer kunstformidling og hvordan dette åpner opp dansekunsten for publikum. Øren vil fortelle om verdien av kunnskap, engasjement og eierskap og drøfter hva som bidrar til gode scenekunstopplevelser og større forståelse. Han vil også snakke om kunstnernes ønsker knyttet til formidling og kommunikasjon.

14:30 – 14:45: Pause

14:45 – 16:30: PITCHER & PRESENTASJONER
Pitch-presentasjoner av tre av DNNs koreografer fra sesongene 2025-26
Q&A-økt med kunstnere og Dansenett Norge

Multiplié Dansefestival forestillingsprogram:
18:00 – 19:30 Epiclogue by Jonathan Ibsen & Bjørke-Mynte Paulse (Synstolka)
20:00 – 20:30: Skinned by Heidi Rustgaard and Emilyn Claid
21:00 – 22:00 DansiT-salong: Dans for forandring (Tegnspråktolka)

Dag 2: Fredag 28. mars

Tema for dagen: Hva er det som gjør en forestilling tilgjengelig? Hva skal til for å tilrettelegge?

10:00 – 12:00: TILGJENGELIGHET OG SYNSTOLKNING
Tilgangskoordinator i DansiT Betty Nilsen presenterer hvordan DansiT jobber med kunnskapsutvikling og erfaringsdeling vedrørende tilgjengelighet. Hun vil ta utgangspunkt i et tidligere case rundt utvikling av et synstolkningsmanus, og relatere dette til festivalprogrammet torsdag kveld. Betty vil også beskrive tekniske og praktiske løsninger på hvordan dette gjøres.

12:00 – 13:00: LUNSJ

13:00 – 14:15: TILGJENGELIGHET I SPRÅK – et foredrag av Anne Ogundipe
Det er vanskelig å skrive godt. Og det er kanskje enda vanskeligere å skrive godt om kunst. Foredraget handler om at tekst både kan skape nærhet og avstand, og om hvordan man kan skrive om kunst på måter som ikke er fremmedgjørende. I dette foredraget tar Anne blant annet for seg målgruppetenkning, klarspråk og vanlige fallgruver i tekster som handler om kunst.

14:30 – 16:00: KULTURENGASJEMENT – Kulturguide Trondheim
Karim Tahir, Kristina Marie Tatad Fagerheim og Inna Vasylenkova
Kulturguide Trondheim har lang erfaring med å engasjere innvandrermiljøet til å delta aktivt i kulturlivet, både som publikum og deltakere. I denne sesjonen vil de dele beste praksis og metoder for å motivere til kulturengasjement. Presentasjonen vil også inneholde en interaktiv Q&A-sekvens der deltakerne inviteres til å diskutere utfordringer og muligheter knyttet til inkludering i kulturfeltet.

Multiplié Dansefestival forestillingsprogram:
17:00 – 17:40 Stillhet og Mørke – EKKO av Danselaboratoriet & Danseteateret / Andrea Winsnes
18:00 – 20:00 ØYA ~ lydstrømmer med ImproDans Trondheim
20:15 – 23:00 Kunstnersamtale & Fredagskveld: Hvorfor improvisere? med Anna Thu Schmidt, Anne Golberg Stavn & Elen Øyen på Kunsthall Trondheim

Praktisk informasjon

STED:
Seminar: Cinemateket på Olavshallen – Kjøpmannsgata 48, Trondheim

Lunsj serveres torsdag og fredag på Olavshallen.

Workshop for dansekunstnere: Ved DansiT sitt studio på Svartlamoen – Strandveien 33, Trondheim

PRIS:
Seminaret er kostnadsfritt, det tilbys et tilskudd for å dekke reise/opphold. Se nedenfor ang. støtte for kunstnere.

HOTELL:
Reservasjon fra 27. – 28. mars på Scandic Solsiden Hotell:
Reservert på kode BDAN270325.
For lengre opphold ta kontakt med hotellet på meeting@scandichotels.com

Økonomisk bidrag til kunstnere og arrangører som deltar

Dansenett Norge vil subsidiere med inntil 2.500 for arrangører og 3.000 for dansekunstnere for å dekke reise og/eller opphold.

Seminaret og workshop er kostnadsfritt, øvrige kostnader må dekkes av deltakeren.
Lunsj serveres fredag på Olavshallen.

Faktura med vedlagte kvitteringer sendes til Kirre Arneberg ved kirre@dansenshus.com. Påmelding til workshop og seminar må være registrert.

Ambisjonen med seminaret

Dansenett Norge vil og skal være en bidragsyter for mangfold, inkludering og tilgjengeliggjøring av dansekunst.

Turnénettverket har siden starten i 2018 samarbeidet med rundt 50 kulturinstitusjoner, festivaler og forskjellige arenaer for å vise dansekunst for det norske publikum. Siden oppstarten har vi hatt nærmere 47.000 publikummere i store og små byer, innendørs og utendørs, for de aller yngste og for det godt voksne publikum.

I fremtiden vil vi arbeide målrettet for større grad av tilrettelegging og inkludering for publikum med diverse funksjonsvariasjoner og spesielle behov.

Dansenett Norge er ikke én scene, men vi samarbeider med mange scener og festivaler. Samarbeidspartnere som har svært forskjellig tilgang på ressurser, stor variasjon på scener og sal og ulike økonomiske forutsetninger.

Dansenett Norge vil bidra til å fremme verdien av (funksjons)mangfold blant publikum såvel som blant kunstnere. Dette er viktig for å fremme representasjon og kreativt mangfold av stemmer, fortellinger og kunstneriske perspektiver i samfunnet.

Dansenett Norge kan ikke gjøre det arbeidet og de tiltakene som er nødvendige for kompetanseheving og tilrettelegging hos hver av våre samarbeidspartnere, men vi vil bidra med økt fokus på hva som er viktig, økt kompetanseheving både i organisasjonen og hos kunstnerne som skal bidra med sine kunstverk. Videre vil vi bidra med egen kompetanse til våre samarbeidspartnere, og vurdere nødvendig tiltak og ressurser som er nødvendig for at hver enkelt kan tilrettelegge og gjennomføre.

Hver institusjon må ha rammevilkår for å ta imot både publikum og kunstnere som behøver særskilte tiltak for å ønskes velkommen. Vi skal tenke 360 grader – vi vil tilrettelegge for at publikum med ulike behov kan finne veien til forestillingene. Vi vil at kunstnere representerer mangfold. Vi vil at medarbeidere i institusjonene har kompetanse på hvordan vi møter både publikum og kunstnere med spesielle behov og hvordan vi kan bidra til alle opplever å være inkludert, uavhengig av hva hver av oss behøver.

Om innleggsholderne

Jonas Øren · Formidlingskonsulent i Dansenett Norge
Jonas Øren arbeider som formidlingskonsulent for Dansenett Norge og Dansens Hus. Han har tidligere virket som scenekunstkritiker i Norsk Shakespeare tidsskrift, produsert podcasten Kunstretorikaren, vært redaktør for publikasjonen Skeiv Dansekunst av danseinformasjonen og redaktør for livsstilstidsskriftet PS:Magasin.
Øren arbeider også som dansekunstner og koreograf. Han produserer egne forestillinger som er blitt vist nasjonalt og internasjonalt, og har bl.a. gjort bestillingsverk fra Nasjonalmuseet og koreografi for nyoppsetningen av Czardasfyrstinnen ved Den Norske Opera (2022/2024).

Betty Nilsen · Tilgangskoordinator DansiT
Betty Nilsen er tilgangskoordinator ved DansiT Koreografisk senter. Rollen hennes dreier om å gjøre DansiTs forestillinger og arrangementer så tilgjengelig som mulig for flest mulig. Hun initierer og organiserer ekstra tilretteleggingstiltak som synstolkning, tegnspråktolkning, berøringsvisninger og sensorisk vennlige forestillinger. Betty leder Tilgjengelig Gjøring – et kunstnerisk utviklingsprosjekt – som handler om å evaluere og videreutvikle hvordan dansekunst kan formidles og oppleves av publikum med nedsatt synsfunksjon.

Anne Ogundipe · seniorrådgiver i Kulturdirektoratet
Anne Ogundipe er seniorrådgiver i Kulturdirektoratets avdeling for kulturanalyse og har bakgrunn som kunst- og medieforsker. Forskningen hennes handler særlig om praksiser og uttrykksformer i det visuelle kunstfeltet og om digital mediering og formidling. I Kulturdirektoratet jobber Anne blant annet med kunnskapsarbeid knyttet til mangfold og med redaktøroppgaver for Kulturdirektoratets og Kulturrådets utgivelser. Hun har senest vært medredaktør for bøkene Fellesskap, konflikt og politikk (2024) og Estetiske praksiser i den digitale produksjonens tidsalder (2022).