Pris
Gratis (Må reserveres i forkant)
Sted
Lademoen park
Lengde
1 time
fredag 13. september 2024 - kl.15:00 Reserver plass

Arrangementet tegnspråktolkes.

Under Kulturnatt inviterer vi til et spennende arrangement i samarbeid med koreografduoen LATERNA, der både trær, mennesker og alt der imellom inngår som deltakere i et kunstnerisk og meditativt møte – midt i Lamoparken.

I perioden 2018-2022 besøkte dansekunstnerne Inger-Reidun Olsen og Marianne Skjeldal fire gamle, markante og ærverdige bytrær i Oslo gjennom fire årstider. I september kommer de for å møte Lønnen i Lamoparken – og vil ha med deg i sin Tree Talks! Kanskje kan dere innta spagyrisk elixir (plantealkymi) av lønn og reise inn i treet?

Tree Talks krever påmelding. NB: Få plasser.

NB: Tree Talks foregår utendørs, så kle deg etter været.

Etter Tree Talks følger en DansiT-salong med LATERNA inne på Rosendal Teater, der kunstnerne fasiliterer en samtale om: Hvordan gå «det mer-enn-menneskelige» i møte? Her deler de fra sin kunstpraksis som de omtaler som en kunstnerisk økologi, og fra sin bokutgivelse Utopian Gardens. Salongen er gratis og krever ikke påmelding.

Gjest: Nora S. Vaage, førsteamanuensis i medievitenskap med hovedinteresser innen økomedia, jordens materielle estetikk, biokunst og omsorgsetikk, bidrar som samtalepartner i salongen.

Takk til: Dag Rønning, selverklært tre-nerd og lokal treekspert, som har delt av sin kompetanse i forberedelsesprosessen med å skape Tree Talks for Lamoparken.

Norsk: En person sitter på en trestamme, mellom to kraftige greiner. Personen sitter med ryggen til. Hen har på seg rosa hettegenser. I bakgrunnen er grønn skog. Sola skinner mellom trærne. Engelsk: A person sits on a tree trunk, between two strong branches. The person sits with their back turned. They are wearing a pink hoodie. In the background is green forest. The sun shines between the trees.

Om LATERNA

LATERNA er Inger-Reidun Olsen og Marianne Skjeldal, begge koreografer, danse- og performancekunstnere, som nå jobber i ulike formater innen performance som omhandler kropp og handlinger i dialog med historie, sted, materialer og lyd.

De performative verkene til LATERNA er forankret i en kunstnerisk økologi, der alt eksisterer i en kontekst og utvikler seg over tid gjennom regelmessig praksis og metodiske undersøkelser. Ved å spore historie og samle kollektiver, med andre kunstnere, utøvere og lærde, utveksler de og skaper nye måter å forme fellesskap på – som feks i det langvarige prosjektet ‘CoSA’, som finner sted på historiske steder som Monte Verità, Steilneset, Museum of St. Petersburg Avantgarde i Russland og på Black Box Teater i Oslo.

LATERNA utforsker dialogisk lytting som en metode for å legge til rette for rom der sammenkoblinger kan oppstå, som en «lytting med», – forsker på en deltakende fremføringspraksis som et koreografert vesen-med-andre, dyrker en oppfatning av økologisk sans, (mer- enn- menneskelig) i interessen for å komme frem til nye ideer og etikk sammen med sted, med planter, med andre.

Bioer

Marianne Skjeldal har en MA-grad fra DOCH/Stockholms Kunsthøgskole med fordypning i koreografi og performance og en toårig grad fra School of New Dance, nå Høyskolen for Dansekunst – HFDK.no.

Gjennom ulike formater produserer Marianne sitt eget verk i skjæringspunktet mellom koreografi og performance, og undersøker ulike former for tilstedeværelse, lytting og måter å være intim på, samt metoder for transformasjon og mulig transcendens. Hun er også en del av ulike samarbeidsarbeid som danser, koreograf, utøver, mentor og kurator. Arbeidene hennes, som kombinerer bevegelse med tekst og stemme, er oftest knyttet til et bestemt sted, til rom, objekter og materialer, og den relasjonelle tilnærmingen til publikum blir alltid adressert. Hun har presentert turnéarbeid i Skandinavia, Finland, Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia, Holland, Italia, Hellas, Ungarn, Kroatia, Serbia, Russland, USA, Chile, Brasil og Etiopia. I 2011 – og i 2018 ble hun tildelt et 3-årig statlig stipend for kunstnere. www.marianneskjeldal.com

Inger-Reidun Olsen (iRo) har en MA of Fine Art in Performance fra Statens Teaterhøgskole, Høgskolen i Østfold (2018-20), en BA i koreografi fra Dansehøgskolen, Statens Kunsthøgskole i Oslo (2000-03), og toårig utdanning fra School of New Dance (1996-98), nå Høyskolen for Dansekunst HFDK.no. Siden 1998 har iRo gjort sine egne kunstneriske prosjekter og forestillinger. Hun er en del av ulike samarbeidsprosjekter, i noen med delt kunstnerisk praksis og ansvar og i andre er hun oppdraget som koreograf, danser, dramaturg, mentor og kurator. iRos kunstneriske arbeid lever mellom koreografi og performancekunst og involverer performativt arbeid i ulike formater og steder; innendørs og utendørs. Materialene i hennes arbeid er menneskekropper, bevegelse/handlinger, ikke-menneskelige materialer og lyd, og arbeidet hennes er for det meste knyttet til et bestemt sted. Forskningen er forankret i en lyttepraksis som arbeider eksplisitt med å ta tid – tid til å reflektere, bli påvirket, reagere og utfolde materielle relasjoner. Hun er sertifisert selvutviklingslærer, livscoach og healer, og bruker både kognitive og spirituelle metoder fra disse praksisene som verktøy og inspirasjon i sin kunstneriske praksis, for å utforske ulike former for lytting, tilstedeværelse og bevissthetslag, for å nå nye kunnskap og uttrykk, nye ideer og etikk innenfor performance making og videre. iRo har turnert og presentert arbeidet hennes i USA, Kina, Mexico, Spania, Sveits, Hellas, Russland, Sverige og Norge. I 2009 og 2014 ble hun tildelt et 3-årig statsstipend for kunstnere.
www.iroart.com

Nora S. Vaage er førsteamanuensis i kunst- og medievitenskap ved NTNU og Nord Universitet, og forskningsleder ved NOBA – Norwegian Bioart Arena på Vitenparken Ås. Hun jobber med kunst og ny teknologi, med særlig fokus på etikk, opplevelsesdimensjoner og koblinger til miljø og samfunn. Noras hovedinteresser i senere år er økomedia, jordens materielle estetikk, biokunst og omsorgsetikk. I tillegg er hun opptatt av representasjoner og metaforer i ny teknologi, kunstnerisk utviklingsarbeid og syn på kunst som forskning, og begrepsforståelse innen kunst- og medieteori. Nora leder prosjektdelen Experiential Soils i prosjektet Anthropogenic Soils: Recuperating Human-Soil Relationships on a Troubled Planet.

Dag Rønning er selverklær tre-nerd og dypt dendrofil. Han er oppvokst på Persaunet, og har bodd på Svartlamon siden 2005. Han har utdanning fra Statens Skogskole Snåsa 1980-83, hvor han lærte om flatehogst, alt om furu og gran, skogsmoser og annen skogsfauna. På 1980- og 90-tallet var han deltids taxisjåfør, som i realiteten ble brukt til å kartlegge alle store trær i byen, samt et faglig dykk i verdenen av lokale lauvtrær. Han var feature-journalist i Adresseavisens helgemagasin UkeAdresse fra 2005-2015, hvor Trondheims 20 største trær ble dokumentert i 2014 (sammen med botaniker og forfatter Inger Gjærevoll). Så gjorde han en ny oppmåling av de samme 20 trærne pluss flere i 2021, i forbindelse med mulig bokprosjekt sammen med Gjærevoll. Rønning var redaktør i gatemagasinet Sorgenfri fra 2008 – 2018.

Kulturnatt

Kulturnatt Trondheim er byens største endagsfestival!

En årlig helaften hvor du kan oppleve smakebiter fra Trondheims kulturliv helt gratis. Programmet er fylt med konserter, forestillinger, kurs, utstillinger og mye mer.

Under årets Kulturnatt samarbeider Rosendal Teater og DansiT om en spennende løype i og rundt teateret.

Kl. 15:00 – 16:00: Tree Talks med LATERNA i Lamoparken
Kl. 16:00 – 17:00: Bytur rundt i Trondheim med Muldvarpene
Kl. 16:30 – 17:30: DansiT-salong med LATERNA på Rosendal Teater
Kl. 17:30 – 18:45: ImproLab med Anna Thu Schmidt og Siri Gjære på Rosendal Teater
Kl. 19:00 – 20:00: Familiekonsert med Muldvarpene på Rosendal Teater
Kl. 20:00 – 00:00: Muldvarpene skaper steming i Rosendal Kafè